Jos Nollen

Therapie in een persoonlijke, rustige sfeer in de regio Deventer/ Bathmen/ Holten/ Salland

MIjn ontwikkeling tot acupuncturist

Ik ben Jos Nollen, acupuncturist, Buqi®- therapeut, Taijiwuxigong® leraar, sinds 2014 niet praktiserend Fysiotherapeut.

Tijdens behandelingen en in het dagelijks leven staat bewegen met gevoel bij mij centraal. Naar mijn idee is een juiste houding in combinatie met gedoseerd bewegen de sleutel tot herstel. Voeling hebben met je lichaam en “ je zijn” horen bij herstel. Acupunctuur draagt bij aan volledig herstel .

De mens staat centraal.

Fysiotherapie

In 1979 heb ik mijn diploma voor Fysiotherapeut behaald . Als fysiotherapeut en maatschapslid ben ik werkzaam bij de Groepspraktijk voor Fysiotherapie Deventer, Jozef gezondheidscentrum te Deventer, Sinds het begin van de opleiding fysiotherapie ben ik vooral geïnteresseerd in het beweeg- en voelende-aspect van de mens. In de fysiotherapie behandeling blijkt het hebben van aandacht voor beide aspecten van groot belang. Het beweegaspect staat natuurlijk centraal in de fysiotherapie maar het voelende aspect mag niet worden vergeten. Na mijn afstuderen als fysiotherapeut heb ik talloze cursussen gevolgd in allerlei richtingen. Zo ook psychosociale fysiotherapie als cognitieve gedragstherapie in de fysiotherapie. Het emotionele aspect is van groot belang bij de behandeling en daarom is het ook noodzakelijk om dat te herkennen.

Acupunctuur

De ontwikkeling van mij als persoon tot acupuncturist is een logisch gevolg geweest. Via de massagetechnieken, lymfedrainage, bindweefselmassage, naar de meridianenkleurentherapie van Mw.Christel Heidemann; uiteindelijk naar de acupunctuur en diagnostische methodieken. Vervolgens ben ik gestart met de acupunctuuropleiding bij the Anglo-Dutch Institute for Oriental Medicine verder de opleiding voltooid bij the European University for Traditional Chinese Medicine op 6 december 1985. Jaarlijks volg ik verschillende cursussen om mij te blijven verdiepen.

Buqi

Om meer binding te krijgen met de qi beleving (noodzakelijk voor het geven van acupunctuur) ben ik in 1984 begonnen met taijiquan. De taiji heeft door de jaren diepgang gekregen bij het Buqi -instituut, bij de oprichter dr.Shen Hongxun en gigong master Shen Jin. Bij dit instituut ben ik juli 2007 afgestudeerd als Buqi-therapeut.

Taiji

Omdat het beweegaspect van de mens een belangrijk aandachtspunt in het leven en de behandelingen is, ben ik sinds 1 april 1990 actief beoefenaar van Taiji en Taijiwuxigong® bij het Buqi instituut. Daarbij zijn meerdere doelen bereikt. Dagelijks geef ik oefen-instructie voor herstel , welbevinden en de kunstuiting van taiji. Ik vertel graag over de TAO.

Ik vind het belangrijk om mijzelf te blijven verdiepen en specialiseren in het vak. Daarnaast is het van groot belang om kennis up to date te houden. Elk jaar volg ik daarom verschillende opleidingen en cursussen en ben ik aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

Per januari 2014 ben ik fulltime werkzaam als acupuncturist, waarbij fysiotherapeutische aspecten op de achtergrond aanwezig blijven. Omdat de focus nu volledig op acupunctuur ligt, is dat een enorme stimulans voor mijn ontwikkeling en behandeling gebleken .

De visie die ik hierbij uitdraag is dat acupunctuur en TCM een volwaardig onderdeel zullen zijn van de gezondheidszorg in Nederland.

Acupunctuur heeft bij vele indicaties een grote meerwaarde boven fysiotherapie.